About Green Guitars

Green Guitars är ett nytt svenskt gitarrmärke. Vår ambition var att ta fram en kollektion av riktigt bra gitarrer som alla ska ha råd att köpa. Långt från billiga gitarrer som är tröga att spela på och som är omöjliga att få att låta helt rent. Det dödar snabbt spelglädjen. Det är viktigt att ha en bra gitarr. Vi har utgått från oss själva som gitarrister när vi skapade våra Green gitarrer. Låt dig inte luras av våra låga priser - vi har kapat bort ett antal led i försäljningsprocessen. Därför kan Green Guitars mäta sig med betydligt dyrare gitarrer. Det finns inte ett moderbolag, europabolag, generalagent i Skandinavien och slutligen återförsäljare som alla måste lägga på sin vinstmarginal. Green Guitars går direkt från oss till dig, alternativ via en återförsäljare.  

För närvarande tillverkas våra gitarrer i Asien*. Det är mindre gitarrbyggare som gör Green Guitars i små serier med stor yrkesskicklighet. Det är själ och hjärta, inte masstillverkning och profit som gäller. Det märks när man spelar på en Green. Det är inte utan att vi är stolta över våra gitarrer - kvalitén har till och med överträffat våra förväntningar.
Green Guitars är riktigt sköna att spela på. Ljudet imponerar med tanke på prislappen. Inte lätt att höra skillnad mot en USA-tillverkad gitarr. Och de är läckra att titta på - lacken har ett djup som du bara hittar på dyrare gitarrer.

Vi har valt moderna och sköna halsar som är relativt tunna, (se respektive modell för mått). Och halsarna imponerar - raka och med jämna band. Vi använder band som brukar benämnas Vintage om inget annat anges för modellen. Träkvaliten lägger grunden för hur bra en gitarr låter. Det är i träet som tonen skapas, micken fångar bara upp ljudet och förmedlar det vidare. Vi använder träråvara av hög kvalité,  mahogny, al, ask, Swamp Ash, lönn och även lind eftersom det är bland de mest musikaliska träslagen. Träråvaran hämtar vi från USA, Canada och Asien.

I våra Green gitarrer har vi satsat på bra mickar, stämskruvar och stall. Comfort och Vintage Series har elektronik, mickar och hårdvara som är tillverkat i Sydkorea och Sverige. I vår Special Edition Series är hårdvaran och Green pickuper tillverkat i Kina. Det finns mycket skräp i Kina men också riktigt bra grejer.

Vår Green Master Series byggs av en liten Custom Shop i Sydkorea.  Alla komponenter är uppgraderade, trä, mekanik, elektronik. Gitarrerna imponerar på oss - byggda av extremt skickliga och erfarna gitarrbyggare. Man använder premium träråvara som handplockas för utseende och ton. Varje komponent uppfyller våra allra högsta krav och bildar en helhet som ger oss gitarrister en totalupplevelse. Här använder vi bara mickar från Tesla och Lundgren. I vår Green Custom Shop kan du för övrigt skapa din egen drömgitarr! Den byggs till 100 % för hand och kvalitén ligger över Master Series. Här används de allra bästa träämnena. 

 

Vi har fått inspiration till varumärket från Peter Green, en gitarrlegend som betytt mycket för utvecklingen av gitarrbaserad musik fram till idag. Att Green är ett svenskt efternamn har också spelat in. Vi ville få in lite svenskhet i namnet. Dessutom har valet av namn sin grund i vår ambition att påverka miljön och klimatet så lite som möjligt. Men det här med miljö är ingen enkel sak. Rom byggdes inte på en dag. Vi försöker ta hänsyn och strävar efter att ta steg i rätt riktning.

*Det finns många duktiga gitarrtillverkare i Asien. Sydkorea har tagit över rollen som Japan hade tidigare och har ett högt anseende. Men tyvärr finns det också många tillverkare som sätter kvantitet framför kvalité. Vilket man kan uppleva för tillverkare i Kina. Dessa undviker vi. Merparten av vår produktion ligger därför utanför Kina. I en framtid skulle vi vilja tillverka gitarrer i Sverige!