Tips & Tricks - Gitarrens delar - Olika bandtyper

Band

Banden består av olika delar. Kronan, syns över greppbrädan och stammen som går ner i spåret. Stammen har hullingar som håller det på plats. Det finns väldigt många olika sorters band kanske över 100 st. Men man kan dela in dem i lite olika kategorier beroende på höjd och bredd.

Det finns minimala mandolinband och sedan finns det extra höga jumboband.  Skillnaden är enorm även om det är små mått det handlar om. Det känns stor skillnad på band som är två tiondels mm högre. Ofta används indelning i vintage/small, medium och jumbo, men den blir ganska grov.

 

Förutom skillnader i bredd och höjd finns det band för stora spår, band med stora hullingar, nickelfria band, platta band, trekantiga band, hårda och mjukt material. Listan går att göra lång. Ett vintageband till en Fender har en krona på ca 1 mm hög och ca 2 mm bred (1x2 mm). Extra höga jumboband är 1,5 x 3 mm. De allra minsta kan vara 0,7 x 1 mm.

 

Vad skiljer det i spelkomfort och ljud?

Ett smalt band intonerar bättre, men om banden rundas noga blir inte skillnaden så stor. Det viktigaste för spelkänslan är höjden. Strängarnas höjd över greppbrädan bestäms ju av banden när man trycker ner strängen. Det är lättare att bända med högre band då man slipper friktionen mot greppbrädan men å andra sidan kan kontakten vara skön. 

Bandens inverkan på sustainen är omdiskuterad. Många hävdar att den blir bättre med breda band, men skillnaden är inte så stor. Det allra viktigaste är att banden är ordentligt monterade - det har betydelse för tonen i gitarren. Att banden är väl polerade är också viktigt - det ökar spelkomforten när man bänder strängarna mycket. Det är lätt att polera banden själv - använd en speciel bandpolerare eller stålull 000. Täck mickarna, t ex med tejp om du använder stålull - metalldamm vill annars fastna. 

 

 

 

 

 

Green Amber
Exempel på klassificering.
Exempel på klassificering.