Tips & Tricks - Så skapas tonen - Strängar

Vilka gitarrsträngar ska jag använda?

 

Välja rätt strängar till din gitarr är mer än att välja ditt favoritmärke. Tjocklek och material påverka hur din gitarr låter och hur den känns att spela på. Se till att gitarren är injusterad avseende stränghöjd, halsböj och intonering. Om man ändrar strängtjocklek måste hela justeringen göras om, t ex är det inte ovanligt att du behöver justera om halsen för att kompensera för den högre anspänningen. Det omvända kan också inträffa. Tunnare strängar gör att halsen rätnar och du får mer bandrassel. Om du är ute efter att prova olika material och märken så använd samma tjocklek.

 

Material, typ och ljud

Strängar för elgitarr är i huvudsak gjorda av stål och nickel med olika legeringar. Rostfritt stål (Stainless steel) är mycket populärt med sin klingande ton och bra sustain. De är volymstarka.  De håller ofta längre än förnicklade varianter. De åstadkommer dock ett högre fingerljud.

 

Pure Nickel electric strings (förnicklade) som de kallas på engelska ger en ljus, rund ton. Förnicklade strängar  dämpar tonen något, har en mjukare, slätare yta som gör att det är lättare att spela snabbt. Fingerljudet elimineras i stort sett.

 

De spunna strängarna (de tjockare E A D) har en tråd virad runt kärnan. Round wound strängar har en rund tråd runt strängens kärna. De ger mest volym och ton men också fingerljud. Flat wound strängar använder ett bandliknande omslag vilket skapar en mycket slät yta som nästan känns oljad. De har hög spelbarhet, dvs är lämpade för snabb fingerteknik, ger inget fingerljud men en viss briljans i tonen offras. På senare år har det kommit s.k. coatade strängar. Strängarna är täckta med en tunn film för att skydda dem mot oxidering etc. men den kan också vara effektiv för att skydda den som är allergisk. 

 

Tjocka strängar tenderar att öka volym och sustain. Tunna strängar ger ofta en ljusare ton och mer twang ljud. 

Det finns en uppsjö av märken. Du får helt enkelt prova dig fram vilken som passar dig och din gitarr bäst. 

 

Tjocklekar

Det finns en mängd olika tjocklekar att välja mellan. Från .008 -.038 till .013 -.056. Vanligast är .009-.042 och .010-.046. Sologitarister föredrar tunnare strängar för att de är snabbare och lättare att böja med rytmgitarrister föredrar tjockare som ger ett fylligare ljud. Tjockare strängar ger mer sustain ("häng").

 

Komfort

Tunnare strängar är skönare att spela på, men mycket tunna trängar kan orsaka en tendens att man överbänder strängen. Tunna strängar är också lättare att spela barreackord på.  Är du nybörjare är tunnare att föredra. Börja med 0.009 - 0. 042. Tjockare strängar kan vara smärtsamt för fingertopparna. Allt eftersom du spelar kommer du få förhårdnader på fingertopparna som skyddar och du kan välja att spela på tjockare strängar om det är att föredra för dig. Men tänk på att det är inte alla som klarar att bända upp en 0.011 E två tonhöjder.

 

Strängens livslängd

Få saker är bättre än nya strängar på din favoritgitarr. Diskanterna har en härlig skärpa och basarna får din bröstkorg i resonans. Efterhand som du spelar förändras ljudet; klangen mattas. Anledningen är att smuts och fett efter hand avlagras på gitarrsträngar och hindrar dem att vibrera som de skall. De metallindade strängarna oxiderar dessutom efter hand genom kontakt med luften. Ett bra råd för att få strängarna att hålla längre är därför att se till att alltid tvätta händerna innan man spelar. Man kan också torka av strängarna efter man har spelat.

 

Hur ofta skall man då byta gitarrsträngar? På den frågan finns inget definitivt svar. Det finns gitarrister som till och med byter strängar inför varje spelning. Är man lite mindre extrem, men spelar dagligen är en gång i månaden inte orimligt. Spelar man riktigt mycket byter man antagligen oftare och spelar man mindre kan man förmodligen låta strängarna sitta på längre. I slutändan är det du själv och ditt öra som bestämmer.

Tänk bara på att försämringen går gradvis och det inte är alltid man tänker på att strängarna har börjat låta sämre. Det finns få saker som kan få en att tappa intresset för gitarrspelandet som sunkiga gitarrsträngar.

 

Byte till annan strängtjocklek

 De flesta nya instrument är solida nog för att ge möjlighet att välja mellan flera strängtjocklekar. Äldre instrument eller konstruktion kan begränsa dina alternativ. Är du osäker, framförallt på äldre instrument bör du ha en gitarrtekniker att granska ditt instrument för att bedömma om du kan sätta på tjockare strängar. Byter man strängtjocklek på en gitarr så ändras trycket/spänningen på halsen. Oftast behöver man justera dragstången för att gitarren ska bibehålla sin spelkomfort och ljud. 

Strängar i Green Guitars

I våra gitarrer sitter det strängar av riktigt hög kvalité så slipper du byta det första du gör! Vi använder D´Addario strängar.

Green LP Standard