Tips & Tricks - Uppgradering - Byte av Mickar

 

Nedan följer tre videos som visar hur du enkelt kan byta gitarrmickar på din elgitarr själv. Man kan verkligen få nytt liv i sin gitarr.  Under länkar till höger här på sidan finns kopplingschema till olika konstelationer och alternativa kopplingar av mickar. Längst ner hittar du en video om lite grunder för hur man löder.

Telecaster - byte av singel coil

Byte av mickar - Stratocaster

Les Paul - byte av humbucker

Lite grunder för att löda

Att löda är inte så svårt om man har klart för sig hur det fungerar. Det är dessutom kul. De metaller som ska förbindas måste hettas upp annars blir det en kallödning som inte håller. Du behöver en lödkolv eller en lödpenna av bra kvalité. Se till att spetsen hela tiden är ren, är den av koppar eller järn ska den vara förtennad. En indräkt (vatten) tvättsvamp kan användas för att hålla den ren. Du behöver lödtenn, gärna med flussmedel. Var försiktig med lödkolven så du inte bränner dig - den är varm även efter du stängt av den.

 

Gör så här:

 

1. Rengör och preparera lödpennan först. Torka av den med en fuktad wettextrasa. Ev kan fin smärgelduk behövas. Doppa den sedan i en rengöringssvamp som är genomfuktad med vatten. Direkt efter tillför lödtenn till spetsen (förtenning). Avläggsna överflöddigt tenn.

 

2 Vid behov rengör ytorna på det som ska sammanfogas, t ex med smärgelduk. Om du har flussmedel så stryk på det på fogytorna.

 

3. lägg lödpennan mot lödstället och för omedelbart till lödtenn mot lödspetsen. Se till att tennet flyter ut annars blir det ingen bra lödning.

 

4. Prova så att fogen håller och ser bra ut. Annars gör om hela proceduren.