Tips & Tricks - Världens främsta gitarrister

Det finns många fantastiska gitarrister och i vår lista finns en del. Ytterligare förslag på världens främsta finns i kommentarsfältet - läs och inspireras!/Anders

Buddy Guy Buddy Guy

Här kommer ytterligare förslag på världens bästa gitarrist!
Henrik Norström tycker Randy Rhoads är fantastisk
David Olofsson anser att Jonas Hansson är bortglömd i Sverige. 
Anders anser att ingen är bäst alla har sin stil och det är svårt att jämföra men han vill tipsa om Popa Chubby https://www.youtube.com/watch?v=WW9G_9nZlSM
Janne håller med Anders men vill gärna lyfta fram Eric Jonsson och Johnny Hillard
Fredrik tycker att Jake E Lee är en av världens bästa
Kristian Kallio föreslår Buddy Guy och Matt Schofield 
Peo Olsson saknar Chris Cain på listan 
Matz vill ha in Ryan Roxie
 

Här finns bra gitarrister att botanisera i - härligt - tack för bidragen

Peter Andersson vill lyfta fram Roy Buchanan
Barne vill att vi tittar på Tina S. https://www.youtube.com/watch?v=1B4pZBmI_gU
Och slutligen Jocke Norell tycker så här
Två gitarrister, två stilar. Robin Trower och Al DiMeola. sen har vi Steve Stevens, Nuno Bettencourt, John Meyer,Warren Haynes, Paul Gilbert,Jerry Douglas,Sonny Landreth,Oli Brown,Henrik Freishlader,David Grissom,Scott McKeon,Les Dudel,Ty Tabor,Stephen Stills,Laurie Wisfield,Bryce Janey..........



Ry Cooder och Johnny Winter
Kenneth och Niclas L tycker att Ry Cooder och Johnny Winter bör finnas med på listan över världens bästa gitarrister. Och dom har verkligen rätt känsla!


Rory Gallagher

Urban Nilsson gav följande kommentar " Dom frågade Jimi Hendrix hur det kändes att vara världens bästa guitar player... Jimi svarade ... Jag vet inte ...Ni kan fråga Rory Gallagher...

Micke Westergren tipsade om den här videon. Tack Micke! Klicka här

Slash
Fabbe tycker att Slash ska var med på listan med sitt bluesiga och lite skitiga rock n roll gitarrspel.

Bob tipsar om en hel rad med grabbar som kan, Arlen Roth, Paul Rose, Mike Zito, Matt Thorpe, Gerry Lane, Gary Hoey, JP Stingray,Julian Sas, Rob Togoni, Larry Miller, Magig Red, Jay Gordon, Roy Buchanan, Gregor Hilden, Thomas Blug, Eric Steckel, Danny Bryant, Jack Thammarat


Eric Clapton
Pia tipsar om Eric Clapton. Clapton is God - är ett uttryck som används för honom. Slow handed är ett annat. Få kan sätta så få toner som han. Självklart ska han vara med.



Ritchie Blackmore
Niklas F tipsade om Ritchie Blackmore. Och nog kan han hantera en gitarr. Kolla gärna in honom. Han har verkat inom olika musikstilar, hårdrock och numera medeltida musik.



Bonnie Raitt
Vi fick tips om Bonnie Raitt och hon är definitivt inte oäven gitarrist, duktig på slide. Kolla gärna in henne.


Pete Townsend
Här kommer tips från Emil. Han gillar Pete Townsend i The Who. Emil hävdar att få kan slå honom på gitarr, möjligen Hendrix. Vi på Guitarnet.se gillar The Who och Pete Townsend. Pete är delvis döv och lider av tinitus på grund av för hög volym. Bland annat deltog Pete på Charlton Athletic Football Club, London, 1976 som är listad som en av de mest högljuda konserter någonsin. Uppmätt till ca 126 decibel 32 meter från scenen. Undrar då i mitt stilla sinne hur högt det var på scenen...... Gäller att vara rädd om sina öron - man har bara två och de ska hålla hela livet ut! Har aldrig förstått desto högre desto bättre. Man tappar kvalité och så får öronen stryk!



Jimmy Page/Tom Morello
Vi har fått ett antal tips från signaturen "Hellre blind än döv" (Villket man kan stämma in i). Han tipsar om Jimmy Page eller Tom Morello. Med låtar som Stairway to heaven, Since I´ve been loving you, Black dog. Show me how tol live. Det är starka spår det håller vi med om.



Derek Trucks
Anki tycker att Derek Trucks är en av världens absolut bästa gitarrister. Spelar slide som en gud. Vi på Guitarnet.se hade dåligt koll på honom. Han kan verkligen lira slide! Tack för tipset Anki!




Steve Lukather
Rickard tycker att Steve Lukather är världens bästa gitarrist. Ton, timing och mångsidighet är främsta egenskaperna. Alltid svårt att säga emot. En fantastisk gitarrist - men är han bäst? 


Greg Howe
Fick ett spännande tips av Per Norman. Hade aldrig hört talas om Greg - men att han kan spela gitarr råder ingen tvekan om. Verkar inom jazz genen. Lägger upp ett klipp här till höger.



Gary Moore och Stevie Ray Vaughan
Vi fick följande kommentar från Kenneth " Jag saknar två av de verkligt stora gitarrvituoserna : Gary Moore och Stevie Ray Vaughan.... de visste hur en gitarr skulle hanteras"

 

Rickard tycker att Mr Buckethead (Brian Carroll) är bäst . Så här skriver Rickard, "Det finns ingen som slår Mr Buckethead när de gäller shred/solo och inte heller när de gällar skapande av musik. Honom har vi missat - ska kolla in ordentligt! Tack för tipset!

Joe Satriani, Steve Vai

 

Patrik tipsade oss om Joe Satriani. Värd att spana in definitivt! Kolla gärna in videon här till höger med Joe, Steve Vai och Yngwie. Klart häftigt!

Frank Marino

 

Håkan har tipsat om Frank Marino som inspirerat många. Vi på Guitarnet tackar för tipset och får spana in honom lite mer.

Jessica Gardlund

Anton tyckte det var många gubbar i listan och tipsade om Jessica Gärdlund. En svensk tjej, inspirerad bland annat av Yngwie Malmsten. Tack för tipset

Joe Bonamassa

 

 

Miro har gett sitt bidrag till världens bästa gitarrist. Så här skriver han: "Joe Bonamassa! Spelar allt du kan tänka dig, snabbt som långsamt, med fingrar eller med slide, just name it! Kan spela de flesta gitarristernas material, det har han bevisat. Frågan är, kan någon spela som han.......???"

Jimi Hendrix

 

Pelle tycker att det finns många bra gitarrister i världen. Så här skriver han. " Jimi Hendrix, han satte standarden för tung rockig blues med improvisation i första rummet och jag har varit med sen tidigt 70-tal. Sen finns det ju Jeff Beck, Ry Cooder, Duane Allman, Eric Clapton, senare kom Gary Moore(tidiga skivor), SRV, Joe Satriani, Steve Vai osv.osv.osv( det tar väl aldrig slut...)
Ha det gott! /Pelle"

Tommy Emmanuel

 

Mark Nielsen har förärat oss med ett tips. Tommy Emmanuel. Och med följande kommentar: " Säger som Steve Vai sa första gången han såg Tommy - Det finns ingen världens bästa gitarrist, men ingen är bättre än Tommy Emmanuel!

 

Tack för tipset Mark!

Eddie Van Halen och Yngwie Malmsten

 

Peo Engman har delat med sig av sina favoritgitarrister. Han hävdar att det är en generationsfråga vilket han givetvis har rätt i. För hans del är Yngwie Malmsten och Eddie Van Halen bland de största gitarristerna genom tiderna. Och det är svårt att argumentera emot - det är ju tycke och smak. Två stora gitarrister är det!

Peter Green

 

Blues är roten till allt gott i världen. Ur den föddes rocken, hårdrock och heavy metall. Peter Green är en av bluesens förgrundsgitarrister. En del hävdar att han är världens främsta bluesgitarrist, andra hävdar att han är världens bästa vita bluesgitarrist. Han har också inspirerat oss till vårt eget varumärke Green Guitars - vilket kan ses som en hyllning till en av de främsta. Till en som gett oss något av det bästa som kan upplevas på denna jord - gitarrsolot. 

Billy Gibbons

 

Jimmie Hendrix lär ha sagt att han hade en förebild  - Billy Gibbons i ZZ-top. Få har bildat sin egen stil som Billy. Med rötter i söderns blues i Texas USA har Gibbons sin egen stil och sound. Tillsammans med Frank Beard och Dusty Hill har trion bildat ZZ-top och varit verksamma ända sedan 60-talet.

Mark Knopfler

 

När Mark knopfler slog igenom skappade han ett helt nytt sätt att spela på med ett väldigt unikt sound. Som ung hade han Hank Marwin som idol och steget är inte så långt. Med sin röda Fender Stratocaster har han gjort sig odödlig med mästerverk som Sultans of Swing, Money for nothing etc.

 

David Gilmour

 

När David Gilmour anslöt sig till Pink Floyd började deras musik ta form och framgångarna lätt inte vänta på sig. När Roger Waters förklarade bandet upplöst visade det sig att David var så starkt förknippad med Pink Floyd att det blev han som förde bandet vidare och kunde även fortsättningsvis kalla sig för Pink Floyd. Mer unik gitarrbaserad musik får man leta efter. Här finns det mängder med toner som får en att rysa i hela kroppen. 

Seasick Steve

 

Här är en jocker - kanske inte världens bästa gitarrist men väldigt färgstark är han. Njut av enkelheten och inlevelsen. 

Green LP Standard Blue

Tipsa oss!

  • Mike Campell • 5 december 2023 16:51:29
    Han lever många döda som var väldigt bra.
  • Daniel Jonsson • 17 november 2023 22:58:03
    Spana in Greg Koch
  • Jonny • 2 september 2023 22:50:28
    Jag gillar Steve Howe i Yes
  • Peter • 24 augusti 2023 11:31:11
    Var är Prince på listan, platsar definitivt!
  • Tobbe • 24 juni 2023 22:23:23
    Dimebag Darrell måste vara med!
    Hans kontroll å skicklighet när han spelar är otrolig. Hans gitarr är väldigt snygg också
  • Johan Samuelson • 3 januari 2023 14:47:34
    Igor Paspalj
    Snabb / melodiös/ fantastisk !
  • Petri Lamberg • 24 september 2022 17:19:37
    Glöm ej ibanez jem fan vilken gitarr och de 7 strängade spelar ingen roll om det är en universe eller RG lika bra båda två mvh Petri
  • thomas • 20 september 2022 12:39:47
    Finns bara en gitarrist, Gary Moore!
    Kunde spela allt, blues, jazz, rock, fusion!
    OCH med känsla som ingen annan!
  • Magnus Blomqvist • 24 augusti 2022 07:39:29
    Mike Oldfield är enligt mig en av världens unika gitarrister. Tycks ha en egen stil att spela, naglarna som plektrum. Kolla hans skivor från 70-talet, t.ex Ommadawn och Incantations. Jag föll för hans höga solotoner som han spelade med sin Gibson SG Junior.
  • sasha • 19 augusti 2022 15:58:16
    Mike Dawes.
    En yngre förmåga. Har helt fantastisk, egen, fräsch och nydanade stil. Musiken är underbar.