Tips & trick - problemlösning - skramlande strängar - bandslipning


Ibland kan man uppleva problem med att gitarrsträngarna skramlar och skapar oljud mot banden. Spelar man med hårt anslag är det svårt att undvika. Upplever man det som störande så är en lösning att höja stallet, men det är ofta inte önskvärt - de flesta gitarrister vill ha en låg och bekväm stränghöjd.

Ibland kan det hjälpa att byta strängar och kanske gå upp ett snäpp i strängtjocklek. Är det bara en sträng som skramlar och strängen är inte lägre justerad än någon annan kan det vara just den strängen som är problemet. De flesta gånger så handlar det om att banden är ojämna i höjd, kan vara ett eller några band som är för höga - då behöver man inte slipa alla banden utan bara de som är för höga. Det är tidsbesparande. Det är ett omfattande arbete med en total genomgång av alla band. Nedan finns några video som visar förfarandet.

Dåligt fastsatta band
Ibland kan man upptäcka att banden inte sitter fast ordentligt i greppbrädan. Kan vara en liten glipa mellan bandet och trät. Det avslöjas genom att man knackar lätt med ett metallföremål - låter det dovt så är bandstaven inte riktigt fast i trät. Det är enkelt åtgärdat. Ett lättflytande lim för metall kan appliceras i glipan tack vara kapillärkraften så sugs limmet in. Låt limmet sugas in under en minut torka bort överflödigt lim. Låt torka - innan du jobbar med bandstaven. Se video nedan.

Bakåtböjd hals
Är det lösa strängar som skramlar brukar det bero på att halsen har s.k. back bow. Normalt ska halsen vara lite böjd in mot strängarna. Vid hög luftfuktighet eller andra miljöbetingelser kan den räta på sig och t o m böja sig bakåt. Då får man släppa lite på dragstången. Läs mer under
justering dragstång. Det kan också bero på att sadelspåren är för djupa och strängen kommer för nära banden. Då får man byta sadel eller skimsa upp den. Läs mer om det på sidan om döda toner

Verktyg går att köpa hos www.gmf.se eller www.gitarrdelar.se

 

Fixa lösa band