Tips & tricks - problemlösning - vassa band

Ibland kan man uppleva att banden på gitarrhalsen är vassa. Det kan finnas flera orsaker till problemet. Bland annat kan det bero på skillnader i luftfuktighet. I norden har vi torr luft under vinterhalvåret och fuktig under sommaren. Det gör att halsarna rör sig, dvs varierar i omkrets. I hus med bra ventilation, kan det bli extremt torr luft ner mot 10 % luftfuktighet. Allt trä mår bäst i 40-60 % luftfuktighet.

Vassa band kan vara ett tecken på att man förvarar gitarren för torrt. Trät i halsen torkar ihop och banden blir helt enkelt för breda och "tittar ut". Då bör man se till att öka luftfuktigheten. Det kan man göra genom att skaffa en luftfuktare - det mår även vi människor bättre av. Man kan också lägga gitarren i ett case och fukta en svamp och lägga i caset. Den ska inte vara blöt bara fuktig. Lägg inte svampen på gitarren. Lägg swampen i en påse eller låda med hål i.

Om problemet bara uppstår en kort period på året så kanske man kan lämna det därhän. Skulle det vara mer eller mindre permanent - ja då får man göra något åt det.

Det är en förhållandevis enkel procedur att fila band - bara man har rätt verktyg. Ett visst tålamod krävs och en säker hand. Metoderna beskrivs i klippen här nedan. Känner du dig osäker eller inte vill göra jobbet - lämna gitarren till närmaste musikaffär. En fuskvariant är att ta en stor mejsel och dra fram och tillbaka utmed halsen med den runda delen av skruvmejseln. Det kan i någon mån avhjälpa det allra värsta. Om det inte är mycket av banden som sticker ut kan man ta slippapper och slipa banden. Det är ganska enkelt. 

Lycka till!

P.S. Du kan köpa verktygen hos www.gmf.se