Tips & tricks - problemlösning - vibrerande oljud

Ibland kan man få ett vibrerande ljud framförallt när man spelar akustiskt på sin elgitarr. Ofta hörs det inte när man spelar i förstärkare. Det kan vara lite svårt att lokalisera var det kommer från. Här kommer några möjligheter.  

- Gibsonstall, är det ofta skruvarna som vibrerar. Om man känner att någon skruv känns lös och går väldigt lätt har man hittat problemet. Det åtgärdas genom att vrida lite på skruven så det skapas en spänning. Man kan också dra åt den tunna tråden som sitter för att hålla styr på skruvarna. Tryck med en mejsel mellan skruvarna så tråden böjs ner mellan skruvarna. Det kan också bero på att stallsadlarna blivit nedslitna och att strängen går emot bakkanten på stallet. Antingen byter man stallet eller höjer man stränghållaren något. Det kan man göra ändå för att minska vinkeln mellan stränghållaren och stallet för att minska belastningen på stallet. 

- Telecasterstall kan ha fjädrar som skramlar. Ibland kan de vara felkonstruerade så strängen går emot och vibrerar. Det finns telestall där strängen inte går mitt på stallsadeln. Det gör att trycket blir ojämnt på de både höjdjusteringsskruvarna. Lätt att en höjdskruv som inte har något tryck på sig kan börja vibrera och skappa oljud. dra åt den vibrerande höjdskruven. Svårt att åtgärda fullt ut. Man kan få byta stall helt enkelt.

- Stämskruvar kan vibrera och skapa oljud. Det är komponenter inom kapslingen som är problem. Inget som syns. Ljudet brukar försvinna om man håller i stämskruven. Det konstiga är att det kan upphöra om man håller i en och då drar man slutsatsen att det är den som ska bytas ut, men ofta är det flera som är felaktiga. Bäst att byta ut byta samtliga.

- Dragstången kan vibrera om den är helt slak. Det känns på dragstångsskruven om den är helt lös. Dra åt den lite så det skapas en spänning i den. Kontrollera så att halsen inte böjs åt fel håll. I värsta fall kan det vara något annat som vibrerar. Inte lätt att byta en dragstång. En gitarrtekniker kan ibland fixa till den genom att spruta in någon typ av massa. Man kan borra små håll i positionsmarkeringarna på ovansidan på halsen och spruta in där. 
 

Green TL Custom