Tips & Tricks - Så skapas tonen

Sammanfattning - Så skapas tonen

Här följer en sammanfattning av hur gitarrtonen skapas. Vill du veta mer så besök varje sida.

 

- Träslag och ton: Trä är ett levande material och varje träbit är unik, men generellt kan man säga att lätta träslag såsom lind, al, mahogny ger ett varmare, fylligare ljud med mer bas/mellanregister medan tyngre t ex ask, lönn ger mer diskant, attack och sustain. Genom att blanda olika träslag i kropp, hals och greppbräda kan man skapa olika spännande kombinationer.

 
- Sadlar och stall

Även sadlar och stall påverkar tonen. Sadlar av plast, Tusq eller ben ger olika ton. Generellt så blir det mer klang och diskant i en dyrare sadel. Ben anses som det  allra bästa. Stall färgar tonen också, dels konstruktionen men även vilken metall som används. T ex ger ett stratastall med svaj ett unikt sound. Mer metall ger mer metallisk ton. 
 

- Mickar: En mikrofon plockar upp något den hör, färgar det med sin egen karaktär och skickar signalen vidare till förstärkaren. Den kan inte skapa något som inte finns i gitarrens oförstärkta ljud. Den kan bara förstärka eller skära i de frekvenser som finns i gitarrens egenljud. Finns inte basfrekvenser hjälper det inte att byta micken till en som är bra på att återge basfrekvenser. Den kan heller inte skapa sustain, dvs hur länge tonen ringer som skapas av en vibrerande sträng. En mick med hög output ger dock en känsla av mer sustain. Gitarrens "setup"påverkar också sustain. Det finns olika typer av mickar, singelcoil, humbuckers, passiva och aktiva, med alnico eller keramiska magneter.

 

- Strängar: Det finns en mängd olika strängar, olika material, tjocklek och konstruktion. De låter olika och varierar i spelkomfort. Byter du tjocklek på strängarna måste du kontrollera stränghöjd, halsböj och intonering. Tjockare strängar ökar anspänningen på halsen bland annat. Är det ett äldre instrument kan det dessutom ta skada av bytet.

 

- Lack: Det finns i princip tre olika lacktyper, gloss, matte och nitro lack. Skillnaden är mer av visuell karaktär än ljudmässigt. En tjock lack kan dock döda ljudet lite. Lackval för halsen påverkar spelkänslan.

 

- Spelteknik: Mycket av soundet skapas av gitarristens spelteknik. Det sitter i fingrarna och anslaget. I avdelningen Spelövningar får du mängder med tips. Vilken typ av plektrum du använder spelar också in.

 

- Ratta in rätt ljud: Med hjälp av olika effekter, typ av förstärkare och inställning av denna skapar du slutligen ditt unika sound. I avdelningen Skapa rätt sound får du tips.

 

 

En kort introduktion