Tips & Tricks - Test av gitarrer - Green Vs Epiphone

Green LP Standard

Vi får frågor om hur bra våra Green gitarrer är i förhållande till Epiphone. Vi har gjort några ljudtester med några olika  Epiphone. Vi blandar fakta med personliga uppfattningar.

Vi kan börja med att konstatera att Epiphone gör fina gitarrer, dock tycker vi att de allra billigaste inte håller måttet enligt vår måttstock. Här sparar man in på både det ena och det andra för att hålla nere tillverkningskostnaderna.

Vi har testat en Epiphone Les Paul Standard Ebony. Den lät mörk och muddig i tonen och föll inte alls oss på läppen. Vi testade också en Epiphone Les Paul Standard Plus Pro HB. Den lät betydligt bättre, hade en klarare, mer väldefinerad ton. Den fick godkänt av oss. När vi lyssnar på våra Green LP tycker vi att de låter ännu bättre (och det är fler än vi som tycker det). Tonen är klarare och ännu mer väldefinierad, både rent ljud och distat.

 

Vår uppfattning är att vi tycker att Green LP gitarrerna är skönare att spela på.  Vi har satsat på en tunn hals och stränghöjd är låg på en Green gitarr. Halsar och stränghöjd är ju givetvis väldigt personligt, det varierar ju från gitarrist till gitarrist vad man föredrar. Stränghöjden kan man dessutom fixa till om den skulle vara för hög på en Epiphone - fast det är ju inte gratis om man inte gör det själv.

Vi kan också tycka att Epiphone är lite själlösa. De masstillverkas i Kina. Volymerna är enorma. Green gitarrerna görs i små upplagor av en förhållandevis liten gitarrbyggare i Asien. Deras yrkesskicklighet och engagemang ser, hör och känner man i Green gitarrerna. Det är hög klass på våra Green gitarrer.

Gibson som äger Epiphone måste se till att inte göra dem för bra så de konkurrerar med Gibsons USA - tillverkade. Där är en begränsing. Green gitarrerna har ingen sådan begränsning - vi försöker göra dem så bra det bara går! Vi kan utmana Gibson i kvalité och spelbarhet. Ingen företagsledning slår ner på oss av den anledningen.  

röster från kunder

Jonas NIlsson * 2014-09-14 12:30
För ett tag sedan beställde jag en Green LP Pearl med Tesla Opus-4-mickar. Tänkte jag skulle återkoppla med mina intryck. Efter att ha spelat på den några veckor kan jag konstatera att den kompletterar min ST vintage väldigt bra. Med den klara kanalen på förstärkaren är tonen rund utan att skärpan lider. Jag anser att den presterar som allra bäst med lätt dist - och har hittills fungerat bra för pop,klassisk rock, blues och jazz. Det jag är mest imponerad av är gitarrens flexibilitet - med lite rattande hittar man lätt det ljud man är ute efter. Det enda den inte riktigt passar till är moden metal, men jag kan inte påstå att det är min genre och inte heller vad mickarna är avsedda för. Mitt helhetsintryck är mycket positivt. I spelkomfort och ljud är den vida överlägsen min, numera sålda, Epiphone Les Paul (som kostade lika mycket som Green LP + Teslamickarna). En schyst gitarr helt enkelt!
/Jonas

Lars Svantesson • 2013-11-30 17:26:15
Köpte en Green Pearl av er för ett tag sedan och jag är mycket nöjd, har en Epiphone i ungefär samma prisklass och den är inte i närheten av spelbarhet och kvalitet i mitt tycke har även testat Gibsons studio modeller men tycker Green modellerna är skönare att spela på, har en fråga gällande era mickar, dom är om jag har förstått rätt 4 ledare och jag undrar vad det är för färgkod på ledarna, Hälsningar Lasse