Tips & Tricks - Underhåll - Förvaring

Välisolerat soft case-mot värme och kyla Pris 690 kr Välisolerat soft case-mot värme och kyla Pris 690 kr

Det finns ett par enkla regler när det gäller förvaring av gitarrer:

 

• lämna dem aldrig på mycket torra, varma eller kalla platser längre stunder

• utsätt dem aldrig för plötsliga stora temperaturskillnader.

 

Undvik alltså att ställa gitarren invid element, vid ett fönster i direkt solsken eller att låta dem ligga i baksätet eller bagageutrymmet på en bil en solig sommardag. Och om du varit ute med gitarren en kall vinterdag, låt den då ligga kvar i fodralet och långsamt anpassa sig till rumstemperaturen innan du tar upp den. Ett bra fodral eller case är en tillgång i sammanhanget. Det finns välisolerade softcase som är extra fördelaktiga i detta avseende.

 

Vi har väldigt låg luftfuktighet på vintern och väldigt hög på sommaren i Sverige. Trä mår bäst i 40-60 % luftfuktighet. Speciellt låg, ner mot 20 % luftfuktighet, kan skada gitarrer. Har du din gitarr i en fastighet med mekanisk ventilation (fläktar) är risken stor att det blir för torr luft för gitarren på vintern när det är kallt. Du bör då reglera luftfuktigheten med hjälp av en luftfuktare. Har du för hög fuktighet används en avfuktare. Över 70% är inte bra för gitarren, men det är sällan det blir det i Sverige. Du kan köpa en enkel hygrometer för att mäta luftfuktigheten. Finns t ex att beställa på Claes Ohlsson, som även har luftfuktare och avfuktare.

Blir det under 40 % luftfuktighet så är det bäst att förvara gitarren i ett fodral. Och man kan ju ha för vana att ha den i fodralet under perioden okt-mars. Det finns även små luftfuktare som man placerar i fodralet bredvid gitarren. Man kan även fukta en liten svamp och lägga bredvid. Den ska inte vara blöt bara fuktig.

 

I övrigt kan man förvara gitarren på det sätt man själv föredrar, hängande på väggen, i sitt fodral eller i ett ställ på golvet. Ska du inte använda gitarren på flera månader kan du stränga av den.

 

 

Green TL Rosewood