Tips & Tricks - Underhåll - Skötsel

En gitarr bör rengöras lite då och då. Lämpligast använder man ett speciellt gitarr-polish som finns att köpa. Passa på och putsa av greppbrädan samt kroppen när du byter strängar. Använd inte möbelpolish då detta lämnar en fet yta.

 

Har greppbrädan avlagringar så bör du avlägsna fettet. Bäst använder du ett rengöringsmedel för antika möbler. Finns inte det kan du använda T-sprit (T-Röd) väldigt försiktigt. Lacken på en gitarr tål inte några lösningsmedel så här gäller det att inte komma utanför greppbrädan. Använd papper eller en tygtrasa som du fuktar med T-sprit. Stryk sedan försiktigt fram och tillbaka för att avlägsna all smuts på greppbrädan.

 

Nu är greppbrädan ren och tyvärr också torr. Olja in den med klarinett olja sk. Bore-oil. Droppa en droppe på varje band och stryk ut det med fingrarna.Fortsätt tills oljan inte längre suger in. Nu kan du vänta ett par timmar och sedan torka bort överfödet med en trasa. Greppbrädor av ebenholts och rosewood mår bra av att oljas in någon gång, vartannat år kan vara lagom. Har du en lackad lönnhals så kan den rengöras med gitarr-polish. Torka sedan av kroppen med gitarrpolish. Passa gärna på att polera banden, enklast görs det med stålull 000. Stränga på gitarren och du är klar att rocka vidare.

 

De flesta stämskruvar är kapslade för att bevara smörjmedel, så de behöver inte underhållas. Har du öppna stämskruvar kan en droppe olja, t ex symaskinsolja göra susen. En droppe 5-56 kan också lösa problem med kärvande stämskruvar.


Vi har ett komplett kit för rengöring av din gitarr - kolla in avdelningen för tillbehör - klicka här.