Tips & Tricks - Underhåll - Stämning

Att stämma en gitarr - Guiden går igenom

- Hur du stämmer med stämapparat

- Hur du stämmer utan stämapparat med hjälp av att jämföra strängars toner eller flageoletter med varandra.

 

Texten nedan kompletteras av bilderna och video till höger - lycka till!

Viktiga stämråd

 Akta dig för att spänna åt strängen för hårt - den kan helt enkelt gå av.

Stäm alltid uppåt, dvs spänn strängen. Ligger tonen redan för högt, sänk den så den hamnar för lågt. Ta lite tid att lära dig stämma på gehör - detta är väldigt givande i längden. Var inte för lat med stämapparaten. Även fast du stämt med en stämapparat kan du har missat något på en sträng. Därför är det viktigt att du gör en check utan stämapparat också.

 

Att stämma med stämapparat

Som nybörjare rekommenderar jag att du inhandlar en stämapparat - det finns många bra och billiga (100-300 kr). Det är väldigt enkelt att stämma med en stämapparat, så länge du vet någorlunda hur strängarna ska låta. Lyssna på tonerna E A D G H E, du har hör dem här till höger på videon.

 

I början bör du alltid lyssna på toner som du vet stämmer och har rätt tonhöjd. Det tränar upp ditt öra så du kan stämma på gehör. Tänk dig stämapparaten som en finjusterare - den kommer att berätta för dig när strängen är exakt stämd, men du borde själv först försöka att stämma upp strängen genom att lyssna på redan korrekta toner.

 

Att stämma utan stämapparat

Att kunna stämma en gitarr utan stämapparat är något varje gitarrist måste kunna. Detta kan göras på två olika sätt, vilka jag kommer visa nedan. Om du inte redan har ett välutvecklat musiköra (gehör) så kommer du inte att klara av detta i början. Det är lika bra att lägga korten på bordet - ditt höra behöver träning för att du ska kunna höra när strängen/strängarna är stämda. Det är som med allt annat - övning ger färdighet.

 

Efter att du spelat i något år eller så kommer du kanske t o m kunna stämma guran genom att enbart bara ta ett G-ackord och stämma strängarna utifrån hur du vet att ett G-ackord ska låta. Denna sorts gehör har dock inte alla, fast de flesta brukar kunna utveckla det med tiden.

 

Stämma genom att jämföra stämda/ostämda strängar

Det vanligaste sättet som man börjar lära sig stämma på är genom att helt enkelt jämföra en stämd sträng med en ostämd på det sätt att du spelar den ostämda strängens ton med korrekt tonhöjd på den stämda. Om vi t ex har en stämd E-sträng, så innebär det att alla toner du spelar på denna sträng ochså är korrekta, dvs stämda toner. På femte bandet på den tjocka e-strängen finns tonen A. Om du med andra ord har tjocka e-strängen stämd och trycker ner den på band fem så får du den tonen som en stämd A-sträng ska ha. Detta kan du sedan fortsätta ända upp till B-strängen, och på så vis stämmer du alla strängar utifrån tjocka E-strängen. Undantaget är att tonen B på G-strängen finns på band fyra, inte fem. I bilden till höger ser du alla likhetstonernas platser (jämför alltid alltid från vänster till höger). Du behöver alltså bara ha en stämd sträng för att kunna stämma alla andra strängar.

 

Att stämma genom att jämföra flageoletter

Flageoletter är benämningen på de toner man kan skapa genom att försiktigt snudda vid en sträng med ett finger samtidigt som vi slår an en sträng. Dessa toner är ganska svåra att skapa i början eftersom man lätt snuddar vid strängen antingen för hårt eller för löst med vänster/högerhanden samtidigt som man knäpper till strängen. Med lite övning lär man sig dock ganska snabbt.

 

Fördelen med att stämma genom att jämföra flageoletterna är att vi inte behöver trycka ner några band, och därmed kan stämma på ett "ledigare" sätt! De rena flageoletterna finns exklusivt på 5e, 7e och 12e banden. Tolfte bandets flageolett är samma ton som när du trycker ner strängen på tolfte bandet och spelar.

 

För att stämma med flageoletterna går du igenom följande steg:

Stäm tjocka E-strängen på gehör: klicka för att lyssna på tonen E

Jämför låga E-strängens flageolett på femte bandet med A-strängens flageolett på sjunde bandet.

Jämför A-strängens flagolett  på femte bandet med D-strängens fl. på sjunde bandet.

Jämför D-strängens flagolett på femte bandet med G-strängens fl. på sjunde bandet.

Jämför tjocka E-strängens flagolett på sjunde bandet med lösa B-strängen.

Jämför A-strängens flagolett på sjunde bandet med den lösa lilla e-strängen.

Kontrollera sedan helst att alla strängar är stämda med den föregående jämförelsemetoden - att stämma med flageoletter kan vara klurigt, och på vissa gitarrer går det inte.

Stäm med hjälp av toner

Stäm utan stämapparat - med hjälp av en ton (klicka för förstora)